navigatie overslaan

Typisch Oldenzaal

Carnaval in Oldenzaal betekent veel meer dan gewoon een feestje!

  • Leestijd 3 min
  • Gelezen 2833 keer
  • Geschreven door Susanne

In de gezellige stad Oldenzaal vormt carnaval een onmisbaar onderdeel van de lokale cultuur en traditie. Dit van oudsher katholieke feest betekent hier veel meer dan alleen een reden om te feesten.

Het is een periode van saamhorigheid waarin onze Boeskoolstad tot leven komt en bewoners, jong en oud, zich verenigen. Niet alleen om een biertje te drinken, maar ook om muziek te maken, creatief bezig te zijn én zaken te doen. Carnaval voelt hier als een godsgeschenk voor iedereen die verbonden is met Oldenzaal en met elkaar!

Vrienden voor het leven
Maandenlang leven vele inwoners van Oldenzaal toe naar deze vier bijzondere dagen. Met het kiezen van een nieuwe Stadsprins, het ontwerp van de carnavalswagen en het opstellen van de feestagenda’s zit de sfeer er al goed in. Wist je dat Oldenzaal inmiddels elf carnavalsverenigingen telt? De diverse loodsen verspreid over de stad zijn de ideale verzamelplek in de aanloop naar carnaval. Minimaal drie dagen per week wordt hier hard gewerkt om de meest imposante, creatieve en kleurrijke praalwagens te bouwen. Buiten het feit dat het altijd gezellig is in de carnavalsloods, geeft het de bouwers ook een enorm gevoel van trots om deze pracht en praal samen voor de stad Oldenzaal te realiseren. Niet voor niets ontstaan hier vriendschappen voor het leven.

Hart voor Boeskoolstad
Oldenzalers zijn maar al te trots op onze Boeskoolstad. Dat merk je aan alles wat bij carnaval komt kijken. Bijvoorbeeld tijdens de proclamatie van de Stadsprins op het Prinsenbal, in de traditionele ‘buuts’ bij de gala’s en ook bij het Kapellenfestival waar het Oldenzaalse carnavalslied met passie uit de blaasinstrumenten klinkt. Dit jaar wordt de officiële opening van het carnavalsseizoen groots gevierd op zaterdag de 11e van de 11e, met een heuse ‘elfkroegentocht’ door het centrum van Oldenzaal. Wil je het hele jaar laten zien hoe trots je bent als Boeskoolwiefke of Boeskoolmenneke? Dan is de blauwgele Boeskoolsjaal met embleem echt iets voor jou! Bekijk hier alle carnavalsproducten in de webshop.

Iedereen is gelijk
Carnaval is ook een tijd waarin gelijkheid regeert. Hier tellen sociale status, leeftijd en achtergrond niet. Iedereen verdrinkt in feestvreugde, gehuld in fantastische outfits en kleurrijk geschminkt. Pleinen en straten vullen zich met mensen die even hun zorgen vergeten en zich overgeven aan vier dolle dagen. Het hoogtepunt? De Grote Twentse Carnavalsoptocht. Een feestelijke parade door Oldenzaal, die jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers trekt. Het is een bijzonder evenement dat een onbeschrijflijke energie met zich mee brengt. Carnaval is emotie. Dat zie je tijdens het bokverbranden op dinsdagavond, wanneer symbolisch afscheid wordt genomen van het carnavalsseizoen. Met een lach en een traan staan inwoners zij aan zij om deze bijzondere periode nog lang in hun harten te bewaren.
Alaaaaaaaf…

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Susanne

Susanne is een echte levensgenieter. Altijd op zoek naar iets te doen of te beleven. In Oldenzaal verveelt zij zich nooit en dat maakt haar zo gelukkig. Anderen inspireren met verhalen over deze fantastische plek, is haar passie sinds ze in 2002 hier kwam wonen. Haar hart ligt bij dit ‘Stedke van Plezeer’ en dat merk je aan alles!