navigatie overslaan

Vrijwilliger in de spotlight

De toren van de Plechelmus beklimmen heeft iets 'mystieks' voor jong en oud

  • Leestijd 2 min
  • Gelezen 5678 keer
  • Geschreven door Marieke

Oldenzaal heeft 17 torengidsen. Allemaal zijn ze gepassioneerd over de geschiedenis van Oldenzaal en de Plechelmustoren in het bijzonder. Één van hen is Bennie Wekking, de gids die zijn conditie op peil houdt met de beklimmingen.

Bennie is al meer dan 10 jaar torengids. Hij hoorde dat er mensen werden gezocht die torengids wilden worden. Bennie houdt heel erg van geschiedenis en vooral van de geschiedenis van Oldenzaal. Hij heeft alle boeken over de Oldenzaalse historie, dus de taak van torengids past bij perfect bij hem.

Hij is inmiddels al zo'n meer dan 10 jaar torengids en doet het nog elke keer met heel veel plezier. Het is een hele klim maar spierpijn is er niet bij als je een goede conditie hebt en vaak torenbeklimmingen doet.↵

Hoogtevrees heeft hij gelukkig niet, anders zou hij dit ook niet doen. Het zou ook ontzettend onhandig zijn als je hoogtevrees hebt.

De toren is 60 meter hoog en dat is niet niks!

Een torenbeklimming duurt ongeveer anderhalf uur, maar je kan het altijd langer of korter maken. Het ligt ook aan de soort groep. Als je een groep mensen rondleid die uitermate geïnteresseerd zijn, kun je ze heel veel vertellen. Maar er zijn ook mensen die gewoon voor het uitzicht komen en eigenlijk alleen maar het Lood'n Bönneke op willen. Dat kan natuurlijk ook.

Het leukste van het gids zijn is het omgaan met mensen en het vertellen over de geschiedenis van Oldenzaal. Bennie vindt het ontzettend leuk om hogere schoolklassen rond te leiden en mensen die veel interesse tonen. En natuurlijk dat er veel mensen komen uit verschillende landen. Hij heeft een keer een groep gehad uit Siberië, zij kwamen helemaal uit Omsk. Dat was echt heel leuk om eens mee te maken!

Er zijn dagen dat hij wel vier keer per dag de toren beklimt! Twee beklimmingen in de ochtend en twee in de middag. Dat zijn 234 treden op en 234 treden weer naar beneden. En dan nog krijgt hij er geen genoeg van.

Torenbeklimmen heeft volgens Bennie iets bijzonders en iets mystieks. Het mooiste is het eindpunt vindt hij, het Lood'n Bönneke. Als het weer meezit en de lucht helder is, kun je helemaal tot aan Lingen kijken. Dat moet iedereen toch eens met eigen ogen gezien hebben!

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Marieke

Marieke komt van oorsprong uit Losser, maar woont nu al 20 jaar in Boeskoolstad. Echter is ze al haar hele leven te vinden in Oldenzaal en heeft de stad met de blauw gele kleuren en de mooie Plechelmustoren altijd een aantrekkingskracht op haar gehad. Niet gek dus, dat Oldenzaal uiteindelijk haar thuis is geworden.