Arrangementen

“Een stadswandeling door het centrum van Oldenzaal? Is daar dan wat te zien?”

Geschreven door

Willy

Leestijd 3 minuten 2851 x bekeken

“Een stadswandeling in Oldenzaal? Is daar dan wat te zien?” Dit is een veelgehoorde kreet. Leuk voor toeristen én inwoners: een stadswandeling door Oldenzaal. Er valt heel wat te ontdekken. Oude spieker in Waaghstraat voor velen een verrassing

"Een stadswandeling in Oldenzaal? Is daar dan wat te zien?” Een veel gehoorde kreet. Want wat is er nu in Oldenzaal nog over van het verleden? Immers alles is afgebroken en vernieuwd en vervangen door moderne bebouwing. Maar nee, dat blijkt toch niet zo te zijn. Er is genoeg te ontdekken.

Willy Brons vertelt als gids over de stadswandeling die mensen kunnen maken vanuit de Tourist info Oldenzaal. “Als je de moeite neemt je te verdiepen in de Oldenzaals historie dan is er toch nog veel te vertellen en vooral ook te zien in de binnenstad. Tourist info Oldenzaal heeft een boekwerk over de stadswandeling in Oldenzaal uit te geven. Een moderne uitstraling, informatieve verhalen en foto’s van vroeger maakt dat de toerist of geïnteresseerde Oldenzaler met dit boekwerk een prachtige en informatieve wandeling door de stad kan maken. Als je echter meer informatie wilt dan biedt de Tourist info Oldenzaal de mogelijkheid om dezelfde tour te maken met een gids. Een aantal dames en heren heeft zich extra verdiept in het Oldenzaalse verleden. Met veel plezier en enthousiasme nemen ze u mee op een tour door de stad.”

De machtige Plechelmus basiliek met toren is een prachtige start van de rondleiding. Willy Brons: “Verhalend over de bouw van achtereenvolgens drie kerken op deze plek, de bijzonderheden van de toren en de achtergrond van de kruisjes op het plein waan je je al snel in het oude Oldenzaal. De route verder lopend via de Steenstraat langs het voormalige Heilige Geest Gasthuis naar de steenpoort. Hier krijgen de deelnemers alle informatie over Molkenboer, het overdekte zwembad. Hoewel niet meer aanwezig laat de gids aan de hand van een fotocollage zien hoe het hier vroeger was. Via de Deurningerpoort de Grootestraat wordt de Groote Markt bezocht. De marktsteen en de bijzonderheden van de diverse panden tonen aan dat dit plein al voor 1572 het middelpunt van Oldenzaal was.”

De oude ‘spieker’ in de Waaghstraat is voor velen een verrassing. “De reden van de afbraak van de Bisschopspoort doet velen de wenkbrauwen fronsen,” aldus de gids. “De waterstaatskerk, Hofkerk en de Marktstraat met zijn vijftiende eeuwse bouwwerken geven aan dat Oldenzaal in het verleden een belangrijke Hanzestad was. Via het oude stadhuis komen we in de moderne herdenkingstuin waar we even stil staan om te herdenken.”

Nieuwsgierig geworden naar de wandeling? Willy Brons raadt aan: “Wandel eens zelfstandig of samen met een gids door het mooie Oldenzaal. Genoeg te ontdekken hier.”

Meer verhalen uit Oldenzaal

 1. Verhalen uit Oldenzaal

  Het leukste kerstcadeau. Een cadeaubon om in Oldenzaal te besteden.

 2. Verhalen uit Oldenzaal

  Schotse Hooglanders in Twente?

  Geschreven door Miranda
 3. Nieuws & Tips

  Week 2 alweer......van de Winterwinactie! Gefeliciteerd prijswinnaars!

  Geschreven door Oldenzaal Promotie
 4. Nieuws & Tips

  'n Oaln Roop...ergens in de verte klinkt een klaaglijk geluid dat weergalmt.

  Geschreven door Miranda

Tip je vrienden

facebook twitter