1. We hebben prachtige herfstfoto's van Rox van der Laan ontvangen. Kijk eens hoe mooi!

 2. Verhalen uit Oldenzaal

  Toerist aan het woord

  Geschreven door Miranda
 3. De fotografen van Oldenzaal Promotie fotograferen de herfst!

 4. Nieuws & Tips

  Agenda november 2022: November feestmaand? In Oldenzaal begint het al in november dit jaar!

 5. Ondernemer in de spotlight

  GEFELICITEERD! Hotel Erve Hulsbeek heeft de Viersterren Superior classificatie ontvangen

  Geschreven door Miranda
 6. Verhalen uit Oldenzaal

  Toerist aan het woord: Gea en Ineke zijn op vakantie in Twente.

  Geschreven door Miranda
 7. Nieuws & Tips

  Oldenzaal in Kerstsfeer: oergezellige kerstkoopzaterdagen en -zondagen

 8. Verhalen uit Oldenzaal

  Oldenzaal in Kerstsfeer is OP ZOEK naar deelnemers voor de Kerstmarkt Oldenzaal

 9. Ondernemer in de spotlight

  NIEUW Mokieno Sieraden in de Grootestraat in Oldenzaal

  Geschreven door Miranda
 10. Nieuws & Tips

  Ontmoeten en verbinden op nieuw buitenpodium

 11. Streetart of streetpainting op 22 en 23 oktober in Oldenzaal! Op zaterdagochtend beginnen de …

 12. Verhalen uit Oldenzaal

  Vakman aan het woord

  Geschreven door Miranda

Torengids Bennie Wekking

Oldenzaal heeft tien torengidsen. Allemaal zijn ze gepassioneerd over de geschiedenis van Oldenzaal en de Plechelmustoren in het bijzonder. Een van hen is Bennie Wekking, de gids die zijn conditie op peil houdt met de beklimmingen.

Hoe wordt iemand torengids?

"Ik hoorde dat mensen werden gezocht die torengids wilden worden. Ik hou erg van geschiedenis en vooral van de geschiedenis van Oldenzaal. Ik heb alle boeken over de Oldenzaalse historie, dus de taak van torengids past bij me."

Ik ben al zo'n 6 jaar torengids en doe het nog elke keer met heel veel plezier. Het is een hele klim maar spierpijn is er niet bij als je een goede conditie hebt en vaak torenbeklimmingen doet.

Hoogtevrees heb ik gelukkig niet, anders zou ik dit ook niet doen. Het zou ook ontzettend onhandig zijn als je hoogtevrees hebt. De toren is 60 meter hoog; dat is niet niks

Een torenbeklimming duurt ongeveer anderhalf uur, maar je kan het altijd langer of korter maken. Het ligt ook aan de soort groep. Als ik een groep mensen rondleid die uitermate geïnteresseerd is, kan ik ze heel veel vertellen. Maar er zijn ook mensen die gewoon voor het uitzicht komen en eigenlijk alleen maar het Lood'n Bönneke op willen. Dat kan natuurlijk ook."

Het leukste van het gids zijn vind ik het omgaan met mensen en het vertellen over de geschiedenis van Oldenzaal. Ik vind het ontzettend leuk om hogere schoolklassen rond te leiden en mensen die veel interesse tonen. En natuurlijk dat er veel mensen komen uit verschillende landen. Ik heb een keer een groep gehad uit Siberië, zij kwamen helemaal uit Omsk. Dat was heel leuk"

Soms heb ik wel "Vier keer" per dag de toren beklommen! Ik had twee beklimmingen in de ochtend en twee beklimmingen in de middag. Dat waren 234 treden op en 234 treden weer naar beneden. Reken maar uit!"

Torenbeklimmen "Het heeft iets bijzonders, iets mystieks. Het mooiste is het eindpunt, het Lood'n Bönneke. Als het weer meezit en de lucht helder is, kun je helemaal tot aan Lingen kijken," besluit Wekking.