1. Typisch Oldenzaal

  De Groote Markt: het gezelligste horecaplein van Oldenzaal!

  Geschreven door Susanne
 2. Typisch Oldenzaal

  Carnaval in Oldenzaal betekent veel meer dan gewoon een feestje!

  Geschreven door Susanne
 3. Nieuws & Tips

  Agenda november 2023

  Geschreven door Wieke
 4. Typisch Oldenzaal

  Shoppen in Oldenzaal is een feestje tijdens de Oktober Woonmaand!

  Geschreven door Susanne
 5. Kroamschudden in Twente: zo vieren Tukkers een geboorte in de buurt.

 6. Op eigen wijze

  Dauwtrappen in Twente: zo stappen Tukkers in alle vroegte op de fiets.

 7. Het échte geheim van Tukkers

  Podcastserie: luister onze podcast en leer het échte Twente kennen.

 8. Typisch Twents

  Boodschappen doen bij de boer, heel normaal in Twente. Eet hoe eten bedoeld is.

 9. Nieuws & Tips

  Voordat het zover is! To-do list voordat het Pasen kan beginnen....

 10. Nieuws & Tips

  Oldenzaalse weken, 22 april t/m 7 mei. YES! Er is weer van alles te doen in Oldenzaal!

 11. Typisch Oldenzaal

  Een plek van troost. Bijna elke Oldenzaler kent de plek.

 12. Typisch Oldenzaal

  Harry en z'n Keyboard

Verhalen uit Oldenzaal

Oldenzaal heeft tien torengidsen. Allemaal zijn ze gepassioneerd over de geschiedenis van Oldenzaal en de Plechelmustoren in het bijzonder. Een van hen is Bennie Wekking, de gids die zijn conditie op peil houdt met de beklimmingen.

Hoe wordt iemand torengids?

"Ik hoorde dat mensen werden gezocht die torengids wilden worden. Ik hou erg van geschiedenis en vooral van de geschiedenis van Oldenzaal. Ik heb alle boeken over de Oldenzaalse historie, dus de taak van torengids past bij me."

Ik ben al zo'n 6 jaar torengids en doe het nog elke keer met heel veel plezier. Het is een hele klim maar spierpijn is er niet bij als je een goede conditie hebt en vaak torenbeklimmingen doet.

Hoogtevrees heb ik gelukkig niet, anders zou ik dit ook niet doen. Het zou ook ontzettend onhandig zijn als je hoogtevrees hebt. De toren is 60 meter hoog; dat is niet niks

Een torenbeklimming duurt ongeveer anderhalf uur, maar je kan het altijd langer of korter maken. Het ligt ook aan de soort groep. Als ik een groep mensen rondleid die uitermate geïnteresseerd is, kan ik ze heel veel vertellen. Maar er zijn ook mensen die gewoon voor het uitzicht komen en eigenlijk alleen maar het Lood'n Bönneke op willen. Dat kan natuurlijk ook."

Het leukste van het gids zijn vind ik het omgaan met mensen en het vertellen over de geschiedenis van Oldenzaal. Ik vind het ontzettend leuk om hogere schoolklassen rond te leiden en mensen die veel interesse tonen. En natuurlijk dat er veel mensen komen uit verschillende landen. Ik heb een keer een groep gehad uit Siberië, zij kwamen helemaal uit Omsk. Dat was heel leuk"

Soms heb ik wel "Vier keer" per dag de toren beklommen! Ik had twee beklimmingen in de ochtend en twee beklimmingen in de middag. Dat waren 234 treden op en 234 treden weer naar beneden. Reken maar uit!"

Torenbeklimmen "Het heeft iets bijzonders, iets mystieks. Het mooiste is het eindpunt, het Lood'n Bönneke. Als het weer meezit en de lucht helder is, kun je helemaal tot aan Lingen kijken," besluit Wekking.