navigatie overslaan

Als je aan Oldenzaal denkt, denk je aan de Plechelmus, maar dat is niet het enige in Oldenzaal wat een bezoek waard is. Oldenzaal ervaar je op z'n best door een combi van historie, natuur, bourgondische gezelligheid en cultuur. De highlights van Oldenzaal vind je hieronder op een rij.

Oldenzaal van bovenaf

De imposante, bijna 800 jaar oude, toren van de St. Plechelmusbasiliek torent hoog boven haar omgeving uit. Het is een symbool van Oldenzaal, 61,5 meter hoog en gebouwd uit Bentheimer zandsteen. Het vroeggotische portaal is fraai versierd. Vanaf de top, het “Lood’n Bönneke”, kijk je uit over Twente en zelfs tot in Duitsland, bij helder weer zie je het slot van Bad Bentheim.

Recreëren op Het Hulsbeek

Voormalig landgoed Het Hulsbeek in Oldenzaal is een recreatiegebied waar het heerlijk genieten is van de natuur. Met 230 hectare is Het Hulsbeek het grootste landschapspark van de regio. Ga op avontuur in onze natuur en beleef een heerlijk dagje uit samen met uw gezin of familie door gebruik te maken van de vele mogelijkheden die het park biedt. Denk aan het klimbos, de waterspeeltuin, pannakooi en skatebaan. Of bezoek één van evenementen.

Ontmoet elkaar op de Groote Markt

De Groote Markt in Oldenzaal is het levendige centrum van de stad, omgeven door historische gebouwen. Het plein biedt een bruisende sfeer met markten, festivals en gezellige terrassen, waardoor het een populaire ontmoetingsplek is voor bewoners en bezoekers.

Onthaasten in een historisch park

In Oldenzaal is de Twentse natuur altijd dichtbij. Naast fietsen en wandelen door het authentieke Twentse coulisselandschap ben je vanuit het centrum van Oldenzaal binnen 10 minuten wandelen in een veelzijdig park. Aan de rand van Oldenzaal ligt namelijk stadspark Kalheupink, dat stamt uit de tijd dat de textielindustrie in Twente glorieus bloeide. Van hieruit wandel je ook zo verder richting De Lutte via de Rhododendronlaan.

Museum Het Palthe Huis

Het Palthe Huis is één van de Oldenzaalse musea. Het museum is het voormalige woonhuis van de vooraanstaande familie Palthe. Je ziet terug hoe zij in de 18e eeuw leefden. Ook kom je in Het Palthe Huis te weten over Oldenzaal, de oudste stad van Twente, is ontstaan en zich heeft ontwikkeld door de jaren heen. Een belangrijk thema daarin is de rechtspraak en de berechting van de beruchte Twentse misdadiger Huttenkloas.

Stadstheater De Bond

Theater is magisch. Het inspireert, ontroert, verblijdt, verrast, verbindt en is voor iedereen. Stadstheater De Bond is dé culturele voorziening voor Oldenzaal en omgeving. Van theaterconcert tot toneelstuk en van cabaret tot familievoorstelling. En voor aanvang en na afloop van de voorstelling is het goed toeven in het theatercafé.

Interieurshoppen op de Woonboulevard

Woonboulevard Oldenzaal behoort tot de grootste woonboulevards van Nederland en is een begrip in Twente en tot ver over de Duitse grens. Op ruim 60.000 m2 vind je maar liefst 24 woonspeciaalzaken waar je inspiratie opdoet, deskundig advies krijgt en ‘wonen’ beleeft in de breedste zin van het woord. Met lege handen naar huis zul je dus niet snel gaan.